wtorek, 11 września 2012

co zrobić z maleńkimi ziemniaczkami

Hej! Wykopki już w pełni, duże ziemniaki składam do piwnicy ale co z tymi maleństwami? Wyrzucić szkoda, obierać nie ma co bo niewiele z nich zostanie. To wymyśliłam taką zapiekankę. 
 Ziemniaki należy wyszorować i ugotować w mundurkach. Jak ostygną obrać. Do miski wlewamy troszkę oleju i wsypujemy przyprawy. Ja dałam zioła prowansalskie, bazylię, oregano, pysznogłówkę, sól, pieprz i lubczyk.
Wrzucić ziemniaki do miski, potrząsnąć by się wymazały w tym oleju i wrzucić do naczynia żaroodpornego. Na patelni podsmażyć paski boczku  z cebulą i wysypać to na ziemniaki.




Posypać pokrojonymi w kostkę pomidorami

Utrzeć jajko z fetą i pół szklanki śmietany. Całość polać tym sosem i na wierzch ułożyć plastry mozarelli. Udekorować świeżymi listkami bazylii i do piekarnika. Zapiekać 30 minut w 280 stopniach:)




Życzę smacznego:)
Na talerzu wyglądało tak a jak smakowało to już trzeba sobie wyobrazić

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz